מה זה שחיקת סחוס? זה מצב בו יש שחיקת הסחוס היאלין והוא הסוג הכי נפוץ בגוף שלנו. תפקידו הוא לבלום זעזועים וגם לייצר נוזל סינוביאלי כדי לשמן את המפרק ולאפשר תנועה חלקה. השחיקה יכולה להשפיע על כל מפרק, אך לרוב על הידיים, הברכיים, פרקי הירכיים והמפרקים הקטנים (הפצ'טים) בעמוד השדרה.
אנשים רבים עם שחיקה קשה חיים ללא תסמינים אלא אולי קצת נוקשות שאינה מורגשת להם. מי שיש להם תסמינים בדרך כלל סובלים מכאב ונקשות. עם הזמן טווח התנועה הופך להיות מוגבל וככל שתפקוד המפרק המסוים ההוא הופך ללקוי יותר, אז שימוש יתר נעשה בצד השני, ובהדרגה מפרקים אחרים נוטים יותר לפתח OA. השמנת יתר מהווה גורם סיכון משמעותי ביותר להתפתחות OA, ומפחיתה את סיכויי ההצלחה של הטיפולים השונים למצבים אלו, אם מדובר בהזרקות או ניתוחים. הזרקת סטראוידים בסופו של דבר גורמת ליותר נזק מפרקי מאשר תועלת.
עד לאחרונה, לא היה טיפול מוחלט באוסטיאוארתריטיס אלא רק בתסמינים. החלפת מפרקים בניתוח הייתה הטיפול הסופי וכלל סיבוכים ותוכנית שיקום ארוכה. בחלק מהמפרקים, כמו מפרק הירך, לניתוח יש מעט סיכונים ושיעורי הצלחה גבוהים מאוד, אך ברוב המפרקים הניתוח מסובך יותר ושיעורי ההצלחה נמוכים יותר.
למרבה המזל, יש הרבה חידושים במחקר בתחום רפואה הרגנרטיבית . תחום חדש זה פתח אפשרויות שונות, כמו הזרקת פלזמה עשירה בטסיות דם (PRP – Platelet-Rich Fibrinogen) והזרקת תאי גזע. טיפולים אלה יכולים לא רק לדחות את ניתוחים אלא לבטל את הצורך בניתוח ולספק חלופה יעילה לטווח ארוך. הטיפול מומלץ במיוחד במפרקים שהחלפתם מורכבת או במטופלים שאינם יכולים לעבור התערבויות אופרטיביות קשות.
במקרה של שחיקת סחוס קשה שלא הגיבה לטיפולים אלה, ניתן להשתמש בטיפולים לכאב עצמו על ידי חסימות עצבים וטיפול בגלי רדיו. במקרה של מטופלים הסובלים מכאב עצבי שנגרם מסיבוך של ניתוח, יתכן ויהיה אפשר לטפל בעצבים הכלואים בצלקות בעזרת הידרודיסציה.