האם נאמר לך שהכאב שלך בגב התחתון נובעת מפריצת דיסק לפי תשובת MRI? לאו דווקא. המשך לקרוא.
פריצות דיסק הופכות לנפוצים ביותר עם העלייה בגיל. כך גם כאבי גב וכאבי צוואר. פריצות דיסק יכולות לגרום לבצקת על שורש העצב ולגרום לכאב להקרין לרגל, באופן קלאסי לפחות מעבר לברך, או מהצוואר ועד היד. אמנם זו תוצאה נדירה. ניוון דיסק, ללא לחץ על שורשי העצבים נוטים לגרום לכאב מקומי אם בכלל, בגב התחתון או בצוואר. אם אכן קיימת בצקת, היא עשויה להגיב יפה לזריקה אפידורלית, במיוחד אם הכאב קיים פחות מ3 חודשים. ניתן גם להזריק PRP לחלל האפידורלי, טיפול שיכול לסייע למטופלים עם כאב יותר ממושך, עקב הימצאות פקטורי גדילה הקיימים בלפזמה.
אך כאב גב, אפילו שמקרין לרגל, והפריצות דיסק שקיימות לפי אמצעי הדמיה, במקרים רבים אינם תואמים. כך לדוגמה, אצל 40% מהמטופלים המבוגרים העוברים הדמיה, מוצאים ממצאים שונים בדיסקים והמספרים מגיעים ל100% עד גיל 70, שברב המקרים הם ללא כל תלונה ואין צורך להתייחס לממצאים אלו. לרוב ישנם מספר גורמים ביו-מכניים משניים אחרים התורמים אשר לא נראים בהדמיה.
אבחנה מבדלת לכאב גב מקרין לרגל (או מהצוואר ליד):
- לחץ על שורשי העצבים ממקור בעמוד השדרה (דיסקים, מפרקי פצ'טים)
- הפעלת נקודות הדק בשרירים וגידים שונים
- הקרנת כאב מכני מרצועות
- הקרנת כאב ממפרקי האגן, ירך וכתף
- הקרנת כאב מרצועת האגן או הכתף
- לכידת עצב על ידי שריר (כגון פיריפורמיס בישבן)
ההנחיות שלי הם:
- האם הכאב מקרין לאורך הרגל, לפחות עד הברך?
- לפני שתבחר בזריקה אפידוראלית או בניתוח, וודא לחלוטין שהדיסק הוא הגורם לכאב. חפש מישהו טוב שיעשה לך הערכה קלינית יסודית מאוד
- זריקה אפידוראלית לא תשפיע אם הגורם לכאב אינו שייך ללחץ על שורש העצב
- זריקה אפידוראלית עשויה להועיל לך בעיקר אם הכאב קיים פחות מ3 חודשים. עדיף לבצע את הזריקה תחת שיקוף
- יש לטפל בגורמים אחרים לכאב הקיימים, גם אם לחץ על העצב הוא אחד מהם. אם מטפלים רק בחלק העצבי מעמוד השדרה, הטיפול יחזיק מעמד כמה שבועות בלבד לכל היותר.
- לגבי טיפול בכאב מפריצת דיסק בצוואר, יש טיפול הרבה יותר בטוח ששווה לנסות לפני זריקה אפידוראלית או ניתוח- זריקה מסביב לעצב תחת הדמיית אולטרסאונד.
- עיין בנושאים IMS ופרולותרפיה.
- לטפל בארגונומיה לקויה
האורתופד במרפאה טען שעלי לעבור ניתוח. מה עלי לקחת בחשבון?
יש להעריך מטופלים בצורה קלינית באופן יסודי מאוד, במיוחד כאשר שוקלים התערבות ניתוחית. אי התייחסות לסיבות אחרות לכאב עלולה להוביל לכישלון הטיפול, או מה שאנו מכנים, תסמונת ניתוחי גב נכשל (Failed Back Surgery Syndrome). זה משפיע על בין 10 ל- 40% מהמטופלים שעברו ניתוחי גב, אם כי ישנם גם סיבות אחרות לכך. לכן חובה לוודא כי הממצאים בהדמיה תואמים את הממצאים הקליניים לפני ששוקלים כל התערבות ניתוחית. בנוסף, חייבים לקחת בחשבון את הסיבוכים של ניתוחי עמוד שדרה, כוללים פגיעה עצבית, כולל פגיעת עצבי הסוגרים, והחמרת הכאבים שלפעמים מאד קשה לטפל בו.
באופן כללי, אחוזי ההצלחה שמדווחים על ידי אורתופדים מראים תוצאות טובות בהרבה מאשר על ידי מטפלים שאינם כירורגיים, דבר שמעיד על הטיה לצד האורתופדים. שיעורי ההצלחה שדווחו נעים בין שיפור של 90% עד ללא הבדל בין התערבות ניתוחית לטיפול לא ניתוחי לאחר שנתיים עד 5 שנים. חשוב לציין כי ההצלחה של ניתוח שני ושלישי יורדת בצורה מאד משמעותית, ושכיחות הסבוכים גוברת. לכן חייבים לחשוב לפחות פעמיים לפני הניתוח הראשון, ועשר פעמים לפני השני והשלישי.