אני סובל מכאב שמתגבר כל פעם שאני עושה איזו פעילות טיפה מאומצת ומפחד לגרום לעצמי נזק. מה לעשות?
הדבר החשוב ביותר לעשות כשאת(ה) סובל מכאב כרוני הוא תנועה. תנועה רגילה של הגוף לא תגרום נזק, אבל חוסר תנועה ינציח את הכאב. חסר תנועה מביא לדלדול שרירי, בריחת סידן, עליה בלחצי דם ורמות הסוכר בדם ודיכאון. במקביל לטיפול, יש לנסות ולשמור עד כמה שניתן על התנהלות יום-יומית רגילה. מומלץ להתחיל עם תנועות עדינות, תפקוד כללי קל ולהתקדם לאט לאט. המלצה טובה להתחיל עם התעמלות "צי קונג", (קישור לדוגמא: https://www.youtube.com/watch?v=lc6_0wIlLQU) ואולי אחריכן לעבור ל"תאי צ'י". שחיה יכולה מאד לעזור (ברוב במבוגרים בגיל השלישי, עדיף להימנע משחיית חזה).
יש לי כאב בגב התחתון מקרין לרגל במשך שנים. יש רופאים שממליצים לי לעשות זריקה אפידורלית ויש אלו שהמליצו שאני אעשה ניתוח. מה עלי לעשות?
כמו ברוה המקרים של כאב כרוני, קיימים יהיו מספר גורמים בו-זמנית לכאב כרוני. אם יש כאב ממושך בגב התחתון, מפרקי האגן סופגים עומסים יתרים שעוברים גם למפרקי הירכיים ולשרירי הישבן; כל אחד מהמקודים הללו עלול לתרום לכאבים שלך. יש מצבים שלמטופל קיימים 3-4 סיבות לכאב בו-זמנית וקשה להגדיר איזה מהם גורם לכאב שלך. בטיפול בכאב הכרוני יש לתת את הדעת לכל הגורמים האפשריים. חשוב שרופא שיש לו גישה מאד יסודית הן בלקיחת אנמנזה והן בבדיקה גופנית יעריך אותך לפני שתעשה כל החלטה.
אמרו לי שאני חייב לרדת במשקל. למה זה כל כך חשוב?
מחקרים מראים שרקמת שומן עודפת מייצרת כימיקלים בגוף שגורמים למצב של יתר דלקתיות. תהליכים אלו מפעילים שידורים של כאב למוח וגורמים לרגישות יתר לגריה חיצונית קלה שבדרך כלל אינה גורמת לסבל ובכך מורידים את סף הכאב. ירידה במשקל עשויה להפחית רגישות יתר כזו.
בחוויה האישית, כל כאב הוא מציק ו… כואב. מבחינה רפואית אנו מבחינים בין שני סוגים של כאב, כאב כרוני וכאב אקוטי. כאב כרוני נמשך מעבר לשלושה חודשים לעומת כאב אקוטי שמחלים תוך מספר שבועות.
מספר סיבות יכולות לגרום לכאב כרוני, כמו נקעים, תאונות, נפילות, פציעות גידים ורצועות, פריצות דיסק, או תנוחה לא נכונה לעבודה או שינה. על רופא המטפל להיות מאד יסודי בהערכה הקלינית שלו כדי לאבחן מאיפה הכאב ויתכן אפילו 3-4 סיבות לכאב בו-זמנית. חייבים לטפל בכולם כדי להגיע לתוצאה טובה לטווח הארוך.
לכאב האקוטי תפקיד חשוב, הוא מזהיר אותנו מסכנות כמו אש או סכין חדה. לכאב הכרוני לעומת זאת אין תפקיד ברור. גם הקשר בין חומרת הכאב הכרוני והפציעה הממשית לא תמיד ברור. תיתכן פגיעה יחסית משמעותית עם כאב יחסית קל וכן להפך. למשל, יש אנשים עם שחיקת סחוס מתקדם או פריצת דיסק חמורה שכמעט לא חווים כאב משמעותי. לעומת זאת, יש אנשים עם פגיעה מינימלית שמושבתים ואינם מתפקדים כלל.
לכאב הכרוני השפעה רחבה. הכאב הפיזי עשוי להשפיע על מצב הרוח והשינה ובשינה שלנו, דברים שפוגעים בסופו של דבר בהחלמה, מגבירים את הכאב הכרוני ויוצר מעגל של כאב.
טיפול בכאב הכרוני חייב להתבסס על הבנת הגורם, ליקויי שלד-שריר הקשורים לכאב, ארגונומיה בעייתית הפוגעת במטופל כמו גם היחס הפסיכולוגי והרגשי שלו אל הכאב. אם הבעיה נובעת ממקור שריר-שלד, ניתן לטפל על ידי דיקור יבש, פרולותרפיה או הזרקת פלאזמה עשירה בטסיות דם. אם הבעיה נובעת מתפקוד לקוי של עצב, ניתן לטפל בהתאם למיקום הבעיה, כמו זריקות אפידוראל או חסם עצבי.
מסלולי ה'תקשורת' של הרגש שקיים בים גזע המוח למוח עוברים דרך מסלולים משותפים עם מסלולי תקשורת של הכאב, ולכן מצב רגשי שלילי יכול להנציח את הכאב. זה תהליך פיזיולוגי. הזנחת טיפול בהבט הרגשי תביא לכישלון של הצלחת הטיפול לטווח הארוך. מסיבה זו יתכן שהרופא יבקש לשלב טיפול פסיכולוגי/ רגשי או בהפנוזה יחד עם הטיפול הרפואי.